Buikpijn bij kinderen

Heb je regelmatig last van je buik? Dan ben je zeker niet alleen. Buikpijn is één van de meest voorkomende klachten bij kinderen₁. Bij meer dan de helft van de kinderen met buikpijn worden er echter, na onderzoek, geen lichamelijke oorzaken gevonden voor de pijn.

Hoe ontstaat buikpijn bij kinderen?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan buikpijn bij kinderen. Het kan gebeuren dat de darmen gevoelig reageren op voeding, hormonale veranderingen (in de puberteit), medicijnen of stress.

Ook gedachten en gevoelens kunnen invloed hebben op de buik en darmen. Als er bijvoorbeeld iets spannends te gebeuren staat, zoals een toets, verhuizing of presentatie. De buikpijn zelf kan ook weer spanning en stress geven, waardoor het erger wordt of langer blijft aanhouden. Soms wordt de oorzaak, na onderzoek, niet gevonden. Dan spreken we van functionele buikpijn.

Waar moet je op letten bij buikpijn?

Buikpijn hoeft niet gelijk te betekenen dat er iets ergs aan de hand is. Maar heb je het regelmatig, dan is het misschien handig om voor een aantal maanden een dagboek bij te houden. Hierin kun je opschrijven:

  • Hoe laat en wanneer de pijn opkomt
  • Met een cijfer (1 geen pijn – 10 heel veel pijn) aangeven hoe hevig de pijn is
  • Wat je eet
  • Wanneer je beweegt (ook fietsen en/of wandelen kun je opschrijven)
  • Wanneer je naar het toilet gaat en hoe je ontlasting er dan uit ziet, hierbij kun je gebruik maken van de Bristol stool Chart

Bristol Stool Chart

Komt er uit dat je eens per maand last van buikpijn hebt? Dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. Door het dagboek kun je ook uitvinden of er misschien een terugkerende reden is voor de buikpijn; spanning, stress of bij het eten van bepaalde voeding? In dit geval kan het geen kwaad om met iemand te praten of een diëtist op te zoeken.

Als de buikpijn aanhoudt, is het verstandig om langs de huisarts te gaan.

Wat kun je aan je buikpijn doen?

Het is erg vervelend om buikpijn te hebben en het kan je schooldag, afspraak met vrienden, dagje shoppen of verjaardagsfeest flink in de weg zitten. Heb je buikpijn en wil je hier iets aan doen? Dan kunnen de volgende tips wellicht al helpen:

  • Een glas lauw water drinken
  • Een glas lauwe cola drinken (dit helpt ook tegen misselijkheid)
  • Een kop warme thee drinken
  • Een kop warme melk met anijs drinken
  • Een warme kruik tegen je buik leggen

Ook kun je kiezen voor Iberogast. Iberogast is een geneesmiddel met 9 geneeskrachtige kruiden. Het is geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar. Iberogast bestaat al meer dan 55 jaar, maar is ruim 25 jaar in Nederland verkrijgbaar. Het verlicht maag- en darmklachten, zoals maag- en darmkrampen, maagpijn, een vol en opgeblazen gevoel en misselijkheid, natuurlijk en effectief. Zodat jij gerust verder kunt met je plannen. Wil je meer weten over Iberogast?

LEES VERDER