Vol gevoel? Iberogast verlicht natuurlijk en effectief

Wat is een vol gevoel of opgeblazen gevoel?

Je broek moet open, je buik zit in de weg en een slokje water kan er voor je gevoel niet meer bij. Het onaangename gevoel doet denken aan stenen in je maag. Het is voor velen een bekende klacht die wordt gekenmerkt door een opgezette buik, opgezwollen buik, overtollige lucht, winderigheid en een vol gevoel.

Wat veroorzaakt een vol gevoel of opgeblazen gevoel?

Er zijn veel invloeden die een rol kunnen spelen waarbij er overtollige lucht in de maag of darmen komt.

  • Te snel eten (veel lucht inslikken).
  • Een allergie (slechte vertering van bepaalde voeding).
  • Bepaalde producten (die veel lucht of koolstofdioxide bevatten) of een niet goed functionerende spijsvertering veroorzaken de klachten.

Soms werken de spieren in je maag te langzaam of zijn ze niet sterk genoeg om het voedsel op een normaal tempo te verteren. We noemen dat ook wel een luie maag.

De vertering van het voedsel gaat langzamer en gassen die door de afbraak van voedsel kunnen ontstaan mengen zich met het voedsel. Bovendien rekt de maag niet voldoende mee waardoor een vol en opgeblazen gevoel ontstaat. Soms helpt het om te boeren, maar als dat niet lukt gaan de gassen met de voedselbrij mee de darmen in. Er ontstaat een onaangename druk of volheid en een pijnlijk opgeblazen gevoel in je maag en darmen. Mensen spreken dan ook wel van een opgeblazen maag of opgeblazen darmen.

Hoe kan Iberogast helpen bij een vol gevoel of opgeblazen gevoel?

Voor effectieve verlichting van een vol, opgeblazen gevoel kun je met een gerust hart Iberogast gebruiken. Iberogast bevat 9 geneeskrachtige kruiden, die natuurlijk en effectief een vol en opgeblazen gevoel verlichten. Het geneesmiddel kent weinig bijwerkingen, bij gebruik volgens de bijsluiter.

LEES VERDER

Tips om een opgeblazen gevoel te voorkomen

Iberogast geeft graag enkele tips om een opgeblazen gevoel te voorkomen.

1. Vermijd zuivelproducten

In melk zit lactose. Lactose is een suiker die in de melk van zoogdieren voor komt. En de meeste zuivelproducten zijn van dierlijke melk gemaakt. Lactose-intolerantie houdt in dat je overgevoelig bent voor lactose. Het is geen ernstige aandoening en ook niet iets dat voor ernstige complicaties zorgt. Mocht je dit ervaren, dan is het wel verstandig om je zuivelinname te beperken. Wanneer lactose namelijk niet of niet volledig kan verteren, kan dit tot spijsverteringsklachten leiden in maag of darmen. De daadwerkelijke beperking van de zuivelinname om de klachten te voorkomen verschilt van persoon tot persoon. Alternatieven als sojamelk en lactosevrije producten zijn ook een mogelijkheid.

2. Vermijd moeilijk verteerbare voeding

Gas ontstaat meestal door voedsel dat moeilijk verteerbaar is. Je lichaam moet dan meer moeite doen om het te verteren. Grote stukken voedsel nemen meer ruimte in beslag of moeilijk verteerbare voeding zorgt voor vergisting in de dikke darm. Hierdoor kan er meer gas ontstaan en zich ophopen in maag of darmen. Het gevolg is een opgezette buik en opgeblazen gevoel. Moeilijk verteerbare producten zijn onder andere peulvruchten, uien, koolsoorten en fruit.

3. Vermijd kunstmatige zoetstoffen
Kunstmatige zoetstoffen zijn toevoegingen die voeding zoeter maken. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in “light” producten als een gezonder alternatief. Kunstmatige zoetstoffen hebben echter een laxerend en irriterend effect op je darmen. Het is dus goed om deze stoffen zo min mogelijk in te nemen of te vermijden.

4. Matig met “Guilty pleasures”
Specerijen, koolzuur, suiker, cafeïne en alcohol zijn allemaal “guilty pleasures”. We weten allemaal dat het onze voeding lekkerder maakt, maar ook dat een te grote hoeveelheid van deze voedingsstoffen niet bevorderlijk is voor onze spijsvertering. Ze kunnen de maag en darmen prikkelen en de spijsvertering verstoren, waardoor een opgeblazen gevoel ontstaat. Het is raadzaam om inname te matigen. Wil je meer weten? Lees dan onze 10 tips.

Let op: Sommige maag- en darmkrampen ontstaan na het innemen van een medicijn. Bekijk de bijsluiter op bijwerkingen en raadpleeg je (huis)arts. Houd je een opgeblazen gevoel of verergeren de klachten, raadpleeg dan een huisarts.

10 TIPS BIJ EEN OPGEBLAZEN GEVOEL