Gevoelige darmen of onrustige darmen?

Heb jij gevoelige darmen of onrustige darmen?

Klinken buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, constipatie of diarree bekend en heb jij te maken met deze klachten? Gevoelige darmen zouden wel eens een rol kunnen spelen. Sommige van ons hebben ‘gevoelige darmen’ of ‘kwetsbare darmen’ waardoor je vatbaarder bent voor de eerder genoemde kwaaltjes. Erfelijkheid speelt een grote rol bij het ontstaan van de overgevoeligheid, maar bij 30 tot 40 procent van de gevallen is deze overgevoeligheid ontstaan na een darminfectie. Maar wat veroorzaakt klachten bij gevoelige darmen of overgevoelige darmen?

Wat triggert gevoelige darmen of onrustige darmen?

Voeding en intolerantie
Buikpijn of darmklachten kunnen snel ontstaan, bijvoorbeeld als je iets verkeerds gegeten hebt. Zeker als je extra gevoelig bent voor bepaalde voeding kan dit een rol spelen. Heb je al eens aan een allergie gedacht waardoor je extra gevoelig bent? Gluten, lactose of andere voedingstoffen kunnen namelijk voor darmklachten zorgen. Zie je een patroon van terugkerende klachten? Probeer dan je voedingspatroon bij te houden of laat je testen bij de dokter.

Je voedingspatroon kan ook een negatief effect hebben op je darmflora. Er wordt al van jongs af aan gezegd dat je gevarieerd moet eten. Uiteraard niet zonder reden. Inname van verschillende vezels en vitamines zorgen juist voor de groei van verschillende goede bacteriën in je darmflora. Vezels zijn sowieso essentieel voor een goede stoelgang. Helaas bestaat onze voeding ook vaak uit veel vet en suiker. Deze stoffen worden slecht verteerd door je lichaam. Heb je veel last van darmklachten, probeer dan goed op je voeding te letten. Diversiteit in jouw voeding kan je darmflora verbeteren.

Stress en spanning
Ken je dat? Je krijgt iets spannends/slechts te horen of je bent gewoon verliefd. Je voelt het opeens in je buik. Maar wat is het? Volgens onderzoekers is er een link tussen je hersenen en darmen. Dit wordt ook de hersen-darm-as genoemd. Ze zeggen dat je darmen ook als tweede brein fungeert. Belangrijke hormonen zoals dopamine en serotonine worden in je darmen aangemaakt. Deze hormonen zorgen voor je humeur. Zit je niet lekker in je vel, wordt dat geprojecteerd op je darmen en vice versa. Daarom is het belangrijk om ook goed te zorgen voor je mentale gezondheid. Probeer stress of spanningen dus te vermijden, want bij gevoelige darmen kunnen dit venijnige triggers zijn.

Gevoelige darmen, prikkelbare darmen en PDS
Waarschijnlijk heb je de afkorting PDS wel eens voorbij zien komen. PDS of het Prikkelbare Darm Syndroom is een aandoening waarbij je darmen niet goed functioneren. De oorzaak is niet bekend, maar wel de symptomen. Het wordt ook wel spastische darmen of prikkelbare darmen genoemd. Wat ons brengt bij de link met gevoelige darmen. In veel gevallen zijn spastische darmen, gevoelige darmen, prikkelbare darmen en PDS synoniemen voor elkaar. Wil je meer weten over PDS? Lees dan dit artikel Wat is PDS? Het is een chronische aandoening waarvoor enkele behandelmethode zijn. Mocht je dus gevoelige darmen of prikkelbare darmen hebben dan is het mogelijk de moeite waard om nog verder te lezen op deze site.

Iberogast en prikkelbare darmen

Zoals je kunt lezen, zijn er diverse triggers van invloed op gevoelige of prikkelbare darmen. Goed om te weten dus dat er een geneesmiddel is om je klachten te verlichten.
Iberogast is een geregistreerd geneesmiddel met 9 geneeskrachtige kruiden. Het werkt snel en effectief bij prikkelbare darmen. Het is al meer dan 55 jaar op de markt en in Duitsland één van de meest verkochte producten voor maag- en darmklachten. Wil je meer weten over Iberogast?
LEES VERDER