Wat is dyspepsie?
Bij dyspepsie heb je een verkramping of overactiviteit van de spieren in je maag. Dit kan ertoe leiden dat voedsel de maag moeilijk binnenkomt of dat er onvoldoende ruimte is voor het voedsel. Het gevolg hiervan is dat het voedsel onvoldoende gemengd met spijsverteringssappen, wat de vertering en het transport naar de darmen moeilijker maakt. Je maag is niet actief genoeg.
Als je spieren te ontspannen of verslapt zijn, wordt het voedsel niet goed verder gebracht naar je darmen. Het voedsel blijft lang in je maag waardoor er een drukkend gevoel ontstaat. Bovenin je maag sluit een verslapte sluitspier (sfincter) je maag niet goed af waardoor de voedselbrij en het maagzuur terug kunnen vloeien de slokdarm in. Dit heet brandend maagzuur.
Organische en functionele dyspepsie
Functionele dyspepsie is, naast prikkelbare darm syndroom (PDS), een van de meest voorkomende spijsverteringsaandoeningen. Soms wordt het ook wel een nerveuze maag genoemd. Dyspepsie is de medische naam voor een verstoring in het spijsverteringskanaal. Je maag en darmen zijn dan uit balans met klachten als krampen, misselijkheid, vol gevoel, maagpijn en maagzuur tot gevolg.
Je kunt onderscheid maken tussen organische en functionele dyspepsie. Bij organische dyspepsie is er aanwijsbaar iets mis met een van de organen in je spijsvertering. In dat geval kom je vaak onder behandeling van een arts. Bij functionele dyspepsie is dat niet het geval. Er is niets aanwijsbaar mis met je organen, maar ze functioneren niet naar behoren. In dat geval kan Iberogast helpen bij verlichting van je klachten.
Wat is de oorzaak van dyspepsie?
De oorzaak is niet altijd even duidelijk, maar dyspepsie gaat vaak samen met:
- Verkramping van maag en/of darmen.
- Een vol gevoel.
- Maagzuur dat omhoog komt.
Hoe kan je dyspepsie behandelen?
Voor effectieve verlichting van brandend maagzuur kun je met een gerust gevoel Iberogast gebruiken. Iberogast bevat 9 geneeskrachtige kruiden, die natuurlijk en effectief brandend maagzuur verlichten. Het geneesmiddel kent weinig bijwerkingen, bij gebruik volgens de bijsluiter.
Tips bij dyspepsie
- Eet op vaste tijden, eet niet te snel en kauw goed.
- Vermijd grote, zware of te vette maaltijden.
- Wees zuinig met koffie, alcohol en frisdrank met prik.
- Liever geen knoflook, peulvruchten, uien, koolsoorten en pittig gekruid eten.
- Rook je? Stop met roken!
- Schakel een diëtist in wanneer je te zwaar bent.
- Pak stress aan.
- Laat winden en boeren om de spanning in je maag te verlichten.
Sommige maag- en darmklachten ontstaan na het innemen van een medicijn. Bekijk de bijsluiter op bijwerkingen en raadpleeg je (huis)arts.