Het FODMAP dieet voor gevoelige darmen
Eten is erg belangrijk. Door te eten houden wij onszelf in leven. Hoe gezonder en gevarieerder je voeding, hoe beter. Alles wat we eten en drinken gaat door onze mond, slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm, waar de voedingsstoffen worden opgenomen en waarna de afvalstoffen worden uitgepoept of geplast.
Gevoelige darmen en voeding
Het maag- darmstelsel speelt een hele grote rol bij de reis van het voedsel, oftewel de spijsvertering. Tijdens de spijvertering breekt het lichaam ons voedsel af tot voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen. Deze voedingsstoffen worden omgezet in energie of in bouwstoffen die het lichaam nodig heeft om te functioneren, groeien en te herstellen.
De spijsvertering gaat niet altijd zonder problemen, omdat het eencomplex proces is kan er wel eens iets mis gaan. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld maag- en darmkrampen, een vol en opgeblazen gevoel, maagpijn, misselijkheid of brandend maagzuur.
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen waar maag en darmen geprikkeld op kunnen reageren, denk aan bijvoorbeeld peulvruchten, ui, koolzuur, vet, melkproducten, koffie of suiker. Hoe het lichaam op verschillende voedingsmiddelen reageert verschilt per persoon.
Gevoelige darmen en FODMAP
Heb je al langere tijd last van maag- en darmklachten en wil je hier graag iets aan doen? Dan kun je ervoor kiezen om bepaalde producten, waar je maag en darmen geïrriteerd op reageren, minder te gaan eten, maar vaak is het erg lastig om er achter te komen waar de klachten vandaan komen.
Aan de Monash Universiteit in Melbourne (Australië) hebben ze daarom een speciaal dieet ontwikkeld om maag- en darmklachten te verminderen en de eventuele oorzaak te achterhalen: het FODMAP dieet. Het wordt aangeraden het FODMAP dieet altijd in overleg met een arts en in samen werking met een diëtist in te zetten. Dit strenge dieet sluit voor 6 weken een aantal voedingsmiddelen uit. Hierna zullen de voedingsmiddelen één voor één weer worden toegevoegd. Zo kan het lichaam hier weer aan wennen en onderzoek je, samen met bijvoorbeeld een diëtist, welke voedingsmiddelen het lichaam accepteert en welke niet.
FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosacchariden Disacchariden Monosacchariden And Polyolen. Oftewel: elke letter staat voor een groep koolhydraten waarbij uit onderzoek is gebleken dat deze voor klachten kunnen zorgen, omdat zij minder goed worden verteerd in de darm. Wat je tijdens het FODMAP dieet o.a. moet laten staan:
- Oligosacchariden: tarweproducten zoals brood, pasta en ontbijtgranen
- Disacchariden: kaassoorten en melkproducten (lactose)
- Monosacchariden: bepaalde fruitsoorten en fruitdranken (fructose)
- Polyolen: zoetstoffen
Voedingsmiddelen die je tijdens het FODMAP dieet wel mag eten, zijn bijvoorbeeld: vlees, vis, eieren, lactosevrije producten, glutenvrije producten, bepaalde fruit- en groentesoorten, veel soorten kruiden en specerijen.
Naast het FODMAP dieet geven we graag meer tips om maag en darmklachten te verminderen en voorkomen. Lees verder voor meer tips voor een gezonde maag en darm!
Iberogast en FODMAP
Het FODMAP dieet zal je minimaal zes weken achter elkaar moeten volgen. Uiteraard kunnen er momenten voorkomen dat het even niet lukt om je aan het dieet te houden of je toch last krijgt van maag- of darmklachten. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn op dagen zoals kerst, de paasbrunch, je jaarlijkse uitje met vrienden of een andere gelegenheid. Om de maag- en darmklachten natuurlijk en effectief te verlichten is er Iberogast. Iberogast is een geneesmiddel met 9 geneeskrachtige kruiden. Er zijn zelden bijwerkingen bekend bij gebruik volgens de bijsluiter en kan dus prima in combinatie met het FODMAP dieet, na de onderzoeksfase van zes weken.
Wil je meer weten over Iberogast?