Buikpijn
Buikpijn, we hebben er allemaal weleens last van. Uit onderzoek* onder meer dan 1.000 Nederlanders blijkt dat buikpijn als algemene term wordt gebruikt voor verschillende maag- en darmklachten. Klachten kunnen van lichte pijn tot hevige krampen uiteenlopen maar een diagnose stellen kan soms moeilijk zijn. Als de pijn uit de onderkant van je borstkas komt, is het meestal een maagklacht. Zit de pijn een stuk lager, spreekt men over darmklachten. Allebei kunnen ze er erg vervelend zijn, maar het hoeft niet iets ernstigs te zijn.
Wat is buikpijn?
Iedereen ervaart buikpijn anders. Denk alleen al aan de verschillende symptomen die men beschrijft bij buikpijn. Net als de symptomen zijn ook de oorzaken heel divers. Er zijn verschillende factoren van invloed op buikpijn. Uit het onderzoek* bleek dat bij 73% van de onderzoeksdeelnemers de symptomen verergeren door bepaalde voeding. Eten en drinken kan dus een belangrijke oorzaak zijn voor het ontstaan en verergeren van buikpijn. Bij 69% van de deelnemers hadden stress en spanning invloed op de buikpijn.
Oorzaken van buikpijn
- Te veel eten
- Vet en pittig eten of eten dat teveel suikers bevat
- Vezelarme voeding
- Stress en spanning
- Onvoldoende vochtinname
- Gebrek aan beweging
- Griep, bijvoorbeeld buikgriep
- Ontstekingen van de organen in de buik
- Menstruatie
Symptomen van buikpijn
- Buikkrampen, in de darmen of maag.
- Misselijkheid, mogelijk overgeven.
- Opgeblazen gevoel of vol gevoel, vaak in combinatie met winderigheid.
- Maagpijn, pijn achter het borstbeen.
- Maagzuur, opkomend en brandend maagzuur.
- Diarree of juist obstipatie.
Wat te doen tegen buikpijn?
Ondanks dat veel mensen zich er redelijk van bewust zijn wat hun klachten veroorzaakt of verergert, wacht meer dan de helft tot de buikpijn vanzelf overgaat. Last van buikpijn kan vervelend zijn en de dagelijkse gang van zaken of geplande activiteiten in de weg staan. Uit het onderzoek* blijkt dat 40% van de onderzoeksdeelnemers wordt belemmerd in het dagelijks leven.
Heb jij last van je maag en darmen door bijvoorbeeld maag- of darmkrampen, misselijkheid, maagpijn, maagzuur, een opgeblazen of vol gevoel? Iberogast kan verlichting brengen. Iberogast is een geneesmiddel met 9 geneeskrachtige kruiden, die zorgen voor effectieve verlichting van meerdere maag- en darmklachten.
5 tips om buikpijn te voorkomen
Om buikpijn te voorkomen in plaats van te behandelen, geven wij graag enkele tips. Over het algemeen kan het aanpassen van je voeding of lifestyle de maag- en darmklachten bij buikpijn verminderen. Bij 73% van de gevallen is voeding de oorzaak, bij 69% is de oorzaak beweging en stress. Deze oorzaken kun je aanpakken. Zo kan het al helpen om meer te bewegen, voldoende groente en fruit te eten en regelmatig te ontspannen. Lees hieronder nog meer tips:
- Probeer regelmatig en gevarieerd te eten. Bijvoorbeeld door voldoende groente, fruit en vezelrijke producten te eten. Vermijd bewerkte producten als kant-en-klaarmaaltijden en pakjes, en producten met zoetstoffen.
- Drink voldoende. Vermijd zoveel mogelijk alcohol, koffie en zwarte thee. Cafeïne kan bijvoorbeeld de darmen prikkelen.
- Vermijd spanning en stress, want dit kan de klachten verergeren. Beweging is altijd goed, of probeer ontspanningsoefeningen.
- Roken is niet alleen ongezond, maar prikkelt ook de darmen. Als je rookt is het goed hiermee te stoppen.
- Schaam je niet voor maag- en darmklachten. Deel het gerust met familie, vrienden en collega’s. Zo kunnen zij er rekening mee houden en kunnen jullie ervaringen uitwisselen.
Prikkelbare darmsyndroom (PDS)
Wanneer je met regelmaat last hebt van buikpijn, kan het zijn dat je het prikkelbare darmsyndroom hebt (afgekort PDS). Dit is een veelvoorkomende aandoening (1 op de 5 Nederlanders) waarbij de functie van het maag-darmkanaal verstoord kan zijn. Lees meer over PDS.
*Onderzoek uitgevoerd door hettestpanel.nl onder 1.293 respondenten (mei, 2018), waaronder 408 respondenten met PDS. Koag Kag nr: 80-0618-0865