Tips voor een gezonde maag en darm
Knorren, brommen en mopperen. Je maag en darmen kunnen af en toe behoorlijk opspelen. Iberogast helpt op natuurlijke wijze effectief bij de verlichting van maagklachten en darmklachten, maar we hebben ook een aantal tips voor een gezonde maag op een rijtje gezet. Daarnaast helpt Iberogast maagklachten en darmklachten natuurlijk en effectief te verlichten.
Eet gezond!
- Vermijd grote, zware of te vette maaltijden
- Wees zuinig met koffie, alcohol en frisdrank met prik
- Eet vezelrijk eten, zoals volkoren brood en veel groenten
- Schakel een diëtist in wanneer je te zwaar bent
Je weet het wel: gezond eten helpt bij een goede spijsvertering en kan maagklachten en darmklachten voorkomen. Toch is het lastig om die overheerlijke hamburger te laten staan. Licht je familie en vrienden in dat je een voornemen hebt, want sociale controle helpt!
Strek regelmatig je rug
Besteed aandacht aan een rechte, ontspannen rug! Of je nu staat, zit of loopt een rechte rug is belangrijk voor je gezondheid. Veel mensen hebben de neiging om hun nek, schouders en rug te spannen en hun rug te krommen. Dit kan niet alleen tot rugpijn en hoofdpijn leiden. Een gespannen en kromme rug limiteert de vrijheid van je spijsverteringskanaal. Zit je rechtop, dan hebben je maag en darmen meer bewegingsvrijheid. Zit je ontspannen, dan heeft dat ook effect op de spanning van je maag en darmen.
Adem in, adem uit
Wist je dat je maag en darmen heel gevoelig zijn voor stress. Daarom is het belangrijk om regelmatig je stress uit je lichaam te halen. Een effectieve manier is deze mini-meditatie. Sta rechtop, spreid je armen en adem diep in en uit richting je onderbuik. Houd dit 3 minuten vol. Bij elke uitademing probeer je de spanning weg te ademen.
Bewegen maakt fit
Bewegen bevordert de bloedsomloop. Vandaag de dag hoeven we steeds minder te bewegen. De auto, trein of taxi staat klaar. Onze vrije tijd brengen we veel zittend door. Denk maar aan tv kijken of achter je computer zitten. Toch zijn er slimme manieren om in je dagelijkse leven wat meer te bewegen. Neem de trap in plaats van de lift, laat de auto staan als je ook kunt fietsen en ga even lopen als je moet bellen. Bewegen ontspant en bevordert de bloedsomloop en dat kan ook een positief effect hebben op je spijsvertering.
Goed kauwen is het halve werk
Wist je dat je 30 x moet kauwen voordat je een hap doorslikt? De vertering begint namelijk al in je mond met behulp van enzymen in het speeksel. Door goed te kauwen help je niet alleen je maag, je hebt ook eerder het gevoel dat je genoeg gegeten hebt. Eet langzaam en geniet van je eten!
Een ochtendduik voor je maag
Komt je spijsvertering ’s ochtends langzaam opgang? Begin dan de morgen met een groot glas (lauw) water met citroen. Dit activeert je maag en darmen en is bovendien goed voor je immuunsysteem. Vergeet niet de rest van de dag ook goed te drinken. Je hebt elke dag 2 tot 3 liter water nodig!
Met vakantie? Wees voorzichtig!
Je bent met vakantie, maar je maag speelt op. Dat kan komen omdat je maag niet gewend is aan het buitenlandse eten. Bijvoorbeeld omdat het vetter is of meer gekruid. Maar wist je dat het ook kan komen door hoge temperaturen en/of ijskoude drankjes? Ga dus niet in de volle zon zitten en drink een koud drankje langzaam op met kleine slokjes.
Het natuurlijke ritme van je maag
Of je wilt of niet, mensen zijn gewoontedieren. Je maag dus ook! We moeten de invloed van het bioritme op het maag- darmkanaal dus niet onderschatten. Ontbijt, lunch en neem je avondeten zoveel mogelijk op dezelfde tijdstippen.
Zwemmen met een volle maag?
Krijg je maag- en buikpijn als je direct na het eten het frisse water in duikt? Het zou kunnen, maar dat zwemmen na het eten gevaarlijk is, is zeker niet waar. Meestal ben je na het eten wat langzamer, omdat je maag bezig is met voedsel verteren. Doe altijd voorzichtig, maar een ontspannen rondje zwemmen na het eten kan geen kwaad.